Son Dakika Haberler

TARİHİ ve EDEBİYATI TUTKUYLA BİRLEŞTİREN KALEM

TARİHİ ve EDEBİYATI TUTKUYLA BİRLEŞTİREN KALEM
Okunma : 840 views Yorum Yap

TARİHİ ve EDEBİYATI TUTKUYLA BİRLEŞTİREN KALEM
Cihat DÜNDAR, başarılı yazar Mustafa Şişman ile sizin için konuştu. Türkiye Baharı, 15 Temmuz Türkiye Destanı ve Özlenen Gençlik isimli kitapları üzerine değerlendirmelerde bulunan Mustafa Şişman, öğrencilik yıllarında başlayan yazım hayatını köşe yazarlığı ile ilerlettiğini söyledi. Yazarken sessiz ve sakin ortamları tercih ettiğini öğrendiğimiz Mustafa Şişman, edebiyat ve kitaplarında ele aldığı konular itibariyle tarih alanlarına sağladığı katkıları şöyle yorumluyor “ Bu duygu ve düşüncelerimi kamuoyuyla paylaşmayı vatandaşlık görevi olarak görüyorum.”

Öncelikle sizi tanımak isteriz. Mustafa Şişman kimdir?
01.06.1974 SAKARYA / Akyazı doğumluyum. İlkokulu Akyazı Konuralp ilkokulunda, ortaokulu Kadıköy İ.H.L’de, Liseyi Sarıyer İ.H. Lisesinde ve yüksek tahsilimi Anadolulu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi ve A.Ö.F ilahiyat bölümünde okudum.
Askerlik görevimi 1994-1995 yılları arasında Ankara ve Edirne ‘de ifa ettim. Evliyim ve iki erkek ve iki kız olmak üzere dört çocuk babasıyım.
1997- 2008 yıllarında Sultanbeyli Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü-Evlendirme Memurluğunda ve Kültür ve sosyal işler Müdürlüğü görevlerinde bulundum. 2001-2016 ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Yönetim Kurulu üyeliği Teşkilat Komisyon Başkanlığı ve Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum.
HAK-İŞ Konfederasyonu İstanbul il başkanlığını deruhte eden şişman, Hak-İş’e bağlı Hizmet iş sendikası İSTANBUL Anadolu yakası 5 No’lu Şube Başkanı olarak göreve devam etmekteyim.

Yazarlık hayatınız nasıl başladı? Size öncülük eden bir isim var mı?
Yazarlık hayatım öğrencilik yıllarında okulumuzda çıkardığımız duvar gazetesinde köşe yazarlığı ile başladı. Türkiye Baharı , kitabımızı 2000’li yıllardan itibaren ülkemizin uluslararası arenada yaşadığı gelişmeler, ekonomik göstergeler, ülke içinde istikrar, ülke dışında itibar, buna bağlı ülke genelinde bir çok sektörde yükselme, STK ‘larda ilerleme, bahar havasında KANSIZ /kavgasız ve savaşsız gelişmesi” Türkiye Baharı” olarak addedildi.

Yazarken nelerden etkilenirsiniz?
Yazılarımı yazarken sessiz ve sakin ortamı tercih ederim, yazmama sebep olan olayları tefekkür ederim, irdelerim. Bu duygu ve düşüncelerimi kamuoyuyla paylaşmayı vatandaşlık görevi olarak görüyorum.

Türkiye Baharı isimli eserinizden bahseder misiniz?
Ayaklanmasız, kansız, sessiz bir devrim vardır ki, o da siyasi literatürde kullanılan “bahar” kavramına yeni bir boyut kazandırmıştır.
2003 yılında Ak Parti’nin iktidara gelmesiyle, pek çok gözlemciye göre, Türkiye’de sessiz bir devrim başlamıştır. Bu devrimde kitleler ayaklanmamış, sadece sandığa gidip temsilcilerini seçmiş, temsilcileri onlar adına icraatlarıyla bir devrimi adım adım gerçekleştirmişlerdir.
Aydınlar arasında “Ak Devrim” olarak da isimlendirilen bu büyük dönüşüm, kendisine “bahar” nitelemesinin yakıştırılmasına ihtiyaç doğurmaktadır. Çünkü katı, soğuk ve ceberut bir rejimden, insani, güler yüzlü ve yumuşak bir rejime geçiş durumu burada da söz konusudur.
Dolayısıyla siyasi literatürde “Türkiye Baharı” gibi bir kavramın da doğması anlamlı hale gelmektedir. Şu farkla ki, Doğu Bloğundaki “baharlar” amacına ulaşamadı; Arap ülkelerindeki baharlar rayından çıktı; oysa Türkiye’ye bahar sessiz sedasız, ayaklanmasız ve kansız bir şekilde geldi.

15 Temmuz Türkiye Destanı isimli eserinizin ismi nerden geliyor?
15 Temmuz Türkiye destanı kitabım, 2016 yılında gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimini özetleyen bir kitap olmakla birlikte, olayı kronolojik olarak özetleyen, şehit ve gazilerimizi isim ve resimleriyle gösteren bir çalışmadır. Ülke çapında kendi dalında ilk 10’a giren ve tercih edilen bir eser oldu. 6 baskı olarak yayınlandı. İsmini 15 Temmuz’da göğsünü her tür tehdit ve tehlikeye karşı siper eden gazi ve şehitlerimizin destansı hareketinden almaktadır.

Özlenen Gençlik isimli kitabınızı okur gözüyle yorumlar mısınız?
Özlenen Gençlik kitabımız, gençlik çalışmaları, bilgi evleri yönetimi, kütüphane hizmetleri gibi görevlerimi deruhte ederken, gençlerimizin ihtiyaç duyduğu konuları izleme takip etme imkanım oldu. Bu münasebetle şairin ifadesiyle Asım’ın Nesli diye tabir ettiği gençliğin günümüz Türkiye’sinde kıyaslama yaparak, katkı sunmak, ufuk açmak, gençlerimizi geleceğe hazırlamak amacıyla hazırladığımız nadide bir eser olarak değerlendiriyorum. Bir sonraki baskıda bazı konuları ilave ederek, allıklardan istifhamlara açıklık getirmiş olacağız.

Özlenen Gençlik isimli kitabınızın vermek istediği mesaj nedir?
Tüm bu Çalışanlarımızın maksadı aziz devletimizin, necip milletimizin huzur ve refahı, ekonomik kalkınması, kültürel seviyenin artması, ezberci halk/gençlik yerine okuyan araştıran ve kendini geliştiren bir toplumun oluşması, muasır medeniyet seviyesine kavuşmamızdır.

Covid 19 salgını sizi nasıl et
Covid 19 pandemi süreci milletlerin/devletlerin 100 yılda bir karşılaştığı/yaşadığı bir olağanüstü bir durumdur. Türk halkı olarak, biraz hazırlıksız yakalansak da, bilim kurulu öngörüleri, hükümetin tedbirlileri sayesinde beklenilenden daha az etkilendik. Şahsen bu süreç kendim açısından biraz dikkat ve gayretle hafif atlatma şeklinde gerçekleşti. Toplum olarak ekonomik, psikolojik, sosyal ve kültürel açıdan olumlu, olumsuz etkilenmeler meydana geldi. Eğitim yüz yüze yapılamadı, uzaktan yapılabildi. İster istemez örgün eğitim zayıfladı. Okuma /araştırma azaldı. Film/dizi , belgesel izlemeler, oyunlar arttı. Şimdi yeniden, eski dönem çalışmalarımızı, alışkanlıklarımızı elde etmeye uğraşırken, pandemi sonrası yeni alışkanlıklar, yeni metotlar, yeni argümanlar geliştirmeye yönelik arayışlar içindeyiz.

Yeni çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Türk toplumunda evlilik ve aile hayatına yönelik bir projem var. Bunun yanı sıra çalışma hayatında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerini de ele alarak toplumun faydalanacağı bir eser oluşturacağım.
Yayımlanan kitaplarımızla alakalı söyleşi, seminer ve konferanslarımız olacak. İmza günleri ülkemiz genelinde yapıldı ve devam edecek. Ayrıca farkındalık oluşturmak amacıyla toplumun sesi, gözü, kulağı olarak, sormak /sorgulamak ve aydınlanmak/aydınlatmak gayreti içinde olacağız.