Son Dakika Haberler

BETÜL İDİ SEANS TADINDA SOHBETİYLE GELDİ

BETÜL İDİ SEANS TADINDA SOHBETİYLE GELDİ
Okunma : 100 views Yorum Yap

Cihat DÜNDAR, başarılı pedagog Betül İdi ile sizin için konuştu. Ebeveynlerin çocuk üzerindeki etkisi, aile içinde yaşanan olumsuz etkilerin çocukları nasıl etkilediği ve ilişkiler üzerine olan soruları cevaplayan Betül İdi, keyifli sohbetimizde mesleki bilgilerini paylaştı ve bir itirafta bulundu: “ kendimi geliştirmek beni heyecanlandırıyor.”

Öncelikle sizi tanımak isteriz. Uzman Pedagog Betül İdi kimdir?
Psikolojik danışmanlık lisans mezuniyetimden sonra akademik alanda tezli yüksek lisansımı tamamlayıp yurtdışında uluslararası bir okulda kısa dönem okul psikoloğu olarak çalıştım. Daha sonra Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimlerimi tamamlayarak BDT psikoterapisti oldum. Bunun yanında birtakım terapi eğitimlerimde bulunmaktadır. Çocuk psikolojisi ve psikopatolojisi üzerine eğitimler aldım ve çalışmalar yaptım. Oyun terapisi, çözüm odaklı terapi ve cinsel terapi üzerine eğitimlerimi tamamladım. Hem çocuk hem de yetişkinlerle çalışmak üzerine eğitimler aldım. Çocuk-ergen psikolojisi konusuna daha ilgiliyim.

Ebeveynlerin çocuk üzerindeki etkisi nedir?
Çocuk yetiştirmede ebeveyn tutumları; demokratik, otoriter, izin verici-müsamahakar ve izin verici-ihmalkar olmak üzere dört temel boyutta ele alınmaktadır.

Aile çocuğun yetişkinliğe kadar uzanan süreçte karakter gelişimini, davranışlarını etkilemektedir. Bu nedenle çocuğun kişiliğine ve yaşamına sağlıklı yön verebilmesi için sağlıklı ebeveyn tutumuyla yetişmeye ihtiyacı vardır. Ebeveynlerin kendi çocukluk deneyimleri, istenmeyen evlilik, boşanma süreci, yetişme tarzı, büyüdüğü kültür ebeveynlik rollerine yansıyabiliyor. Sebebi her ne olursa olsun her ebeveyn çocuğun sağlıklı gelişimi için bilinçli ve farkındalıklı olmalıdır. Ebeveynlik tutumunuzla ilgili detaylı araştırma yapmanız, tutumunuzun çocuğunuz üzerinde olumsuz etkisi olduğunu düşündüğünüz zaman bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Aile içinde yaşanan olumsuz davranışlar çocuğun ilerideki hayatında nasıl bir iz bırakır?
Freud kişiliğin 0-6 yaş arasında kazanıldığını belirtmektedir. Biliyoruz ki bu dönemlerde çocuk daha çok anne-baba ile etkileşim halindedir. Onları izler ve davranışlarını örnek alır. Anne-baba-çocuk ilişkisinin temelini anne-babanın sahip olduğu tutumlar belirlemektedir. Bu noktada ebeveynlerin ilişkisi de önemlidir. Bir çocuğun 3 ebeveyni vardır. Bunlar; anne-baba-anne ve babanın ilişkisi. Bu doğrultuda anne-babanın yanlış tutumlarından dolayı sağlıksız bir ortamda büyüyen bir çocuğun ileride kendi ailesi ile de sağlıksız ilişkiler kurması kaçınılmaz olacaktır.

Ergenlik dönemindeki bireylere karşı aileler nasıl bir duruş sergilemektedir?
Öncelikle ergenlik döneminin insan hayatındaki en zorlu dönem olduğunu unutmamak gerek. Çocuğunuz yanlış kararlar verebilir. Ama yapılan yanlışlardan sonra siz ebeveynlerin tutumu çok önemlidir. Yaşanan tartışmalar sonrası anlaşılmadığını düşünen genç yanlış ilişkilere, zararlı maddelere yönelebilir.

Ebeveynler gençle doğru iletişimi kurduğunda ise bu dönem daha hasarsız atlatılabilir. Ergen bu dönemde kimlik arayışındadır. Belli bir gruba dahil olmak ister, çevresindeki insanlar tarafından kabul görmek ister. Biliyoruz ki aile içi problemler yaşayan genç arkadaş gruplarına daha fazla önem verir. Bu nedenle problemli ailelerin çocukları risk grubu oluşturuyor diyebiliriz.

Tabii ki çocukları tamamen özgür bırakıp, her konuda onaylamak doğru olmayacaktır. Aile yine çocuğunu takip etmeli fakat bunu yaparken baskıcı bir tavır takınmak yerine, çocuğunun öğretmenleri ile görüşmeli, işbirliği içinde olmalıdır. Bunun dışında arkadaşlarını eleştirmek yerine onları tanımaya çalışmak daha sağlıklı sonuç olacaktır.

Aslında ergenler sadece özgür olmaya, araştırmaya, kimlik oluşturmaya çalışırken, bunun yanında bedensel farklılıklarına adapte olmaya çalışıyorlar. Artık çocuk değilim ama tam bir yetişkinde değilim, birey olmaya çalışırken kendimi nasıl ifade edeceğimi henüz bilmiyorum derlerken, aileler onların kendilerinden uzaklaştığı endişesini taşıyor. Bu durumda siz ailelerin onlara sıcak, sevgi dolu ve kabullenici yaklaşmanız yeterli ve etkili olacaktır.

Betül idi mesleği dışında nelere vakit ayırır?
Profesyonel hayatım dışında ikiz kızlarım ve eşimle doğada vakit geçirmek ve seyahat etmek de hayatımda önemli yeri olan aktivitelerdir.

Betül idi kendini mesleki olarak ileride nerede ve nasıl görüyor?
Çok fazla gelecek planları yapmak yerine yaşanan anı kaliteli yaşamayı seviyorum. Gidilen yolun sonu değil de yolda olma hali, öğrenmek, kendini keşfetmek, bu arada yenilenip kendimi geliştirmek beni heyecanlandırıyor. Bu nedenle mesleki anlamda her zaman öğrenmeye gönüllü olmak sizi zaten mutlu sona ulaştırıyor.