YAŞAM SAADETİ SUNAN PSİKOLOG DANIŞMAN MESLEKİ BİRİKİMİ İLE GAZETEMİZDE
Cihat DÜNDAR, başarılı Psikolog Saadet Erdoğan ile sizin için konuştu. Mesleki bilgi birikimiyle merak edilen soruları yanıtlayan Saadet Erdoğan, ebeveynlerin ergen bireylere karşı sergilemesi gereken duruş hakkında bilgi verdi. Çocukların topluma yararlı bireyler olması için yaşamın ertelenen yönlerinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini söyledi ve çocukların okul hayatında zorlanmaması için tavsiyelerde bulundu. Danışanlarının sorunlarından ruhsal açıdan etkilenmeyecek kadar mesleğine adapte olup en etkili tedavi yolları ile onları karşılayan Saadet Erdoğan, etkili ve yararlı çalışmalarını sürdürüyor. Birey, çift ve aile alanlarındaki seanslarına devam eden Saadet Erdoğan’a sosyal medyadan kolayca ulaşabilir, sorunlarınıza kalıcı çözümler bulmak için destek alabilirsiniz.
Öncelikle sizi tanımak isteriz. Saadet Erdoğan kimdir?
Merhaba, ben 1980 Iğdır doğumluyum. 10 yaşımdan itibaren İstanbul’da büyüdüm. Ailemin ısrar ve desteği ile İstanbul’da Çevre Mühendisliği bölümünü bitirdim. Ancak yıllar içerisinde Sosyoloji ve Psikoloji bilimine olan tutkum büyük bir hevesle bu alanları yeniden okumama ve uzmanlaşmama kapı araladı.
İstanbul üniversitesi Sosyoloji bölümünün ardından Psikoloji alanında yüksek lisans yaptım. Halen kendime ait ofisimde danışmanlarımla psikoterapi seanslarımızı gerçekleştirmekteyiz. Aile Danışmanı ve Çift Terapisti olarak yoğunlukta aile terapisi seanslarım oluyor.
Ebeveynler ergen bireyleri nasıl karşılamalı? Nasıl bir tutum sergilemeli?
İki tane ergen kız çocuk annesi olarak şanslı olduğumun bilincinde bir dinamik ile yaşıyorum. Ailelere de Z kuşağı çocuklarının zevk çocukları olduklarını ve onlarla yaşamın ertelediğimiz yönlerini keşfetmeleri yönünde vizyon kazandırmaktayım.
Çocukların topluma yararlı bireyler olması için sahip oldukları aile ortamı nasıl olmalıdır?
Çocukların topluma yararlı bireyler olmasında anne-baba tutum ve davranışlarının büyük önemi vardır. Öncelikle kendine faydalı olan ebeveynler, çocuklarına da özgüvenli, kendi sorumluluklarının üstesinden gelebilen aynı zamanda hedef koyabilen yani zihinsel olarak da büyütebilen ortamlar yaratmalıdır.
Çocuklarda dikkat dağınıklığının en büyük sebebi nedir?
Çocuklarda dikkat dağınıklığı hem genetik hem çevresel faktörler ile tetiklenebilen bir davranış bozukluğudur. Kimi zaman dikkati sürdürmede sorun yaşayan, kimi zaman hiperaktivite kaynaklı yerinde duramama sorununun desteklediği bu bozukluk kimi zaman ise dürtüsel davranım bozuklukları ile kontrolü zor süreçlere sokabilmektedir çocukları.
Çocukların okul hayatı başlamadan önce adaptasyon sorunu için ne gibi çözümler önerirsiniz?
Çocukların okul hayatı başlamadan önce; zihinsel ve motor beceri kazanımlarının yaşına uygun olup olmadığına bir uzman desteği ile bakılmalıdır. Bunun yanı sıra okulun kabusa dönüşmemesi için yumuşak geçiş süreci anaokulu döneminde kazandırılmalıdır.
Sınıf içi kurallar, akran iletişimleri, sorumluluk bilincinin kısa sürede sabit bir döngüye ulaşması izlenmesi gereken önemli sinyallerdendir.
Danışanlarınızın sorunları sizi etkiler mi?
Danışmanlarımla seanslar süreci, tamamen terapist- danışan bağlamında sürmektedir. Terapi seansları kişisellikten uzak bir dinleme ile yapılmak durumundadır, dolayısıyla etkilenmiyorum.
Mesleğinizdeki en zor anınızı sorsak ne dersiniz?
Şimdiye kadar zor anlar yaşadığım mesleki bir çıkmaz ile karşı karşıya kalmadım.
Yeni çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
Siber zorbalığa maruz kalan çocuk ve ergenler üzerine yaptığım araştırma ve çalışmalar anne- baba tarafından örselenen çocukların bu maruziyeti, telafisi zor süreçleri yaşamak zorunda oldukları gerçeğine ulaştırmıştır.
Parçalanmış ailelerin anne, baba ve çocuklar olarak bireysel kimliklerini yeniden inşa etme ve toplumsal uyumlanmaları ile ilgili alt yapı çalışmalarım devam etmektedir.
Saadet Erdoğan
Instagram: psksaadeterdogan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)