Son Dakika Haberler

BÜYÜKŞEHİR’İN KADIN SAĞLIĞI VE DANIŞMA MERKEZİ’NDE ‘FİBROMİYALJİ BİLGİLENDİRME ETKİNLİĞİ’ DÜZENLENDİ

BÜYÜKŞEHİR’İN KADIN SAĞLIĞI VE DANIŞMA MERKEZİ’NDE ‘FİBROMİYALJİ BİLGİLENDİRME ETKİNLİĞİ’ DÜZENLENDİ
Okunma : 151 views Yorum Yap

 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Kadın Sağlığı ve Danışma Merkezi’nde, ‘Fibromiyalji Bilgilendirme Etkinliği’ düzenlendi. Etkinliğe hem merkezin hizmetlerinden yararlananlar, hem fibromiyalji hastaları, hem de konu ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar katılım sağladı.

Kadın Sağlığı ve Danışma Merkezi’nde görev yapan Fizyoterapist Ayşe Deniz, Uzman Psikolog Semiha Kara ve Diyetisyen Müge Kinaş, kendi alanlarının fibromiyalji ile ilişkisini detaylı olarak anlattı. Yumuşak doku romatizması olarak bilinen ve ağrılar sebebiyle kişinin hayatını olumsuz etkileyen rahatsızlık hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, katılımcılara bir de test uyguladı. Rahatsızlıkla ilişkili birçok sorunun yer aldığı testi cevaplayan katılımcılar, puan aralıklarına göre değerlendirildi.

Deniz: “Egzersiz programları, fibromiyalji ağrılarına iyi geliyor”

Kadın Sağlığı Danışma Merkezi Sorumlusu Fizyoterapist Ayşe Deniz, danışanların taleplerine yönelik eğitim programları düzenlediklerini, ağrıları olan birçok kişide tanısı konamamış fibromiyalji rahatsızlığı olabileceğini ifade ederek, “Fibromiyalji kronik, ağrı yaratan bir doku romatizmasıdır. 30-50 yaş arası çok sık görülen bir rahatsızlık. Bunun üzerine böyle bir eğitim vermeye karar verdik” dedi. Fibromiyalji’de egzersizin ağrıları azalttığından ve yaşam kalitesini artırdığından bahseden Deniz, “Burada da fibromiyalji hastalarının ağrılarına yönelik egzersiz programı uyguluyoruz. Ağrılarını azaltmak, günlük yaşam aktivitelerinde biraz daha rahatlamalarını sağlamak için ev egzersizleri programı veriyoruz” diye konuştu.

Kara: “Fibromiyalji ile psikoloji arasında önemli bir bağlantı var”

Fibromiyalji ile psikoloji arasında önemli bir bağlantı olduğunu ve bu durumun diğer gelişen hastalıkların da ilerlemesine sebep olduğunu ifade eden Uzman Psikolog Semiha Kara, “Anksiyete bozuklukları, depresyon, panik atak gibi durumlar aslında fibromiyaljiyi de tetikliyor. Biz bu durumda kaygıyı azaltarak, fibromiyaljinin de ilerlemesini azaltıyoruz. Burada gerçekleştirdiğimiz terapilerle depresyonu, panik atağı, kaygı bozukluklarını azaltıyoruz. Böylece fibromiyaljinin vücuda verdiği ağrıların, minimum düzeye inmesini sağlıyoruz” dedi.

Kinaş: “Fibromiyaljide ideal kiloda olmak çok önemli”

Fibromiyalji tanısı konan vatandaşların beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Müge Kinaş ise, “Günlük hayatta taze meyve ve sebzelerden, antioksidan içeriği yüksek besinlerden almamız oldukça önemli. Bu tanısı olan bireylerin vücut oranları normal bireylere göre yüksek olduğundan dolayı, çeşitli hastalıklarda risk grubunda oluyorlar. Fibromiyaljide ideal kiloda olmak çok önemli. D vitamini ve magnezyum içeren gıdaları mutlaka hayatımıza almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Katılımcılar, merkezin imkanlarından memnun

Kendisinde de fibromiyalji tanısı olduğunu ve Büyükşehir’in sayfasından görüp eğitime katıldığını ifade eden Yıldız Aksu, “Kadın Sağlığı Danışma Merkezi olduğunu öğrendiğim çok iyi oldu. Bundan sonra artık buraya uğrayacağım. Eğitimde bilgilendirildik. Bu hastaların genelde boyun ve kas ağrıları oluyor. Diyetisyenimiz, fizyoterapistimiz ve psikoloğumuz bize yardımcı olabileceklerini söylediler. Onlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nin hizmetlerinden yararlanan Güldeste Yerde, “Fibromiyalji üzerine seminer aldık. Gayet memnun kaldık. Böyle bir imkan tanındığından dolayı teşekkür ederim. Psikolog ve diyetisyen hizmetinden yararlanıyorum, çok faydasını gördüm. Tabii ki hayatımda bir değişiklik oldu” diye konuştu.

Fibromiyalji hastası Halise Boz ise, “Bu hastalıktan kurtulmak istiyorum. Ağrılar çok yoğun, gece uykularım yok. Evin içinde kendimi zor idare ediyorum artık. Üniversite Hastanesi’nde tanı koyuldu. Bence vücudunda çok ağrısı olanlar, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’ne uğrasınlar, tanılarını konsun ve tedaviye başlasınlar. Gün geçtikçe yoğunlaşıyor. Allah razı olsun bu projeyi yapanlardan” dedi.