Son Dakika Haberler

ARATOS FELSEFE DERGİSİNİN 116. SAYISI YAYINLANDI

ARATOS FELSEFE DERGİSİNİN 116. SAYISI YAYINLANDI
Okunma : 140 views Yorum Yap

ARATOS FELSEFE DERGİSİNİN 116. SAYISI YAYINLANDI

Tarsus’ta yayınlanan Aratos tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisinin 116. çıktı. Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan alan Aratos dergisi yoluna devam ediyor.

Yurtiçi ve yurt dışından 30’a yakın üniversiteden 160’ı aşkın akademisyen, edebiyatçı ve sanatçının katkıda bulunduğu Aratos dergisinin yayınlanan (Mart-Nisan 2023) 116. sayısında şu yazarlar ve yazıları yer alıyor: Elbette bu topraklarda yaşanan acıların kaydı tutulacak/Sunu (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle/Hayatın İçinden Karikatürler (Herluf Bidstrup), Bu Toprağın Türküleri (Halil Atılgan), Bir Zamanlar İstanbul Eski İstanbul Meyhaneleri (Ebru Bozcuk), Bir Hesaplaşma Alanı Olarak Tiyatro (Havva Ağral), Sanatta Diyalektik Zincir Yaratmak (Hasan Çapik), Esin Kaynağı Toskana’dan Çukurova Çağdaş Sanatlar Müzesine (Uğur Pişmanlık), Toscana’dan Çukurova’ya (Ekrem Kahraman), Davıd’ın (Davut) Topraklarından (Millard Fuller), Daha Kurulmadan Yıkılmış Modern Harabelerin Altında İnleyen, Unutulmuş Eşsiz Bir Kent Tyana-Kemerhisar-2 (Ahmet Ünal).

Aratos dergisinin 116. Sayısında, Uğur Pişmanlık’ın “Elbette bu topraklarda yaşanan acıların kaydı tutulacak” başlıklı sunuş yazı şöyle, “Türkiye bir depremle sarsıldı. 6 Şubat günü sabaha karşı (saat 04.17) Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açtı.

Bu yazının yazıldığı sıralarda yapılan basın haberlerine ve yetkililerin açıklamasına göre, 50 aşkın insanın hayatını kaybettiğini, 134 bin 914 kişinin yaralandığını bildirildi.

Türkiye’de devlet, deprem konusunda üstüne düşeni yapsaydı bu kadar ağır bir bedel denmezdi.

Bu yaşanan deprem felaketi, devletin sorumsuzluğunu, müteahhitlerin arsızlığını, belediyelerin hazırlıksızlığını ve rantçı müteahhitlerle ortaklığını göstermiş oldu.

Depremin sorumlusu siyasi iktidarlar ve yerel yönetimlerdir. Bilim insanlarını dinlemeyen, mimar ve mühendisler odası TMMOB’un uyarı ve çağrılarını dikkate almayan gelmiş-geçmiş tüm siyasi iktidarlar ve istisnalar hariç belediyelerin çoğu başta deprem olmak üzere, plansız ve çarpık yapılaşma, mütehhitlerin beton kentler yaratmasına göz yumma ve bunun rantına ortak olmaktan suçludur. Bunların hesabı elbet sorulacaktır, sorulmalıdır.

Ülkemiz tarihine yüz yılın felaketi ve utancı olarak geçecek bu depremin geride bıraktığı hasarın, insanlara ödettiği ağır bedelin altından kolay kolay kalkılamayacak. Geride kalanlar, acıları hep yüreğinde hissedecek.

Yaşanan bu acı felaket için pek çok şey söylenebilir. Enkaz altında para, altın ve değerli eşyalar ile depremzedelere gelen ihtiyaç malzemelerini çalan hırsızlar dışında bir de edebiyat adına yapılan aymazlıkların yaratığı utanç var.

Yakın zamanda, covit 19 salgın döneminde kimi uyanıkar pandemi günlüğü yazıp el çabukluğu marifet kitaplaştırıvermişti. Şimdi ise deprem edebiyatı adıyla kaleme sarılanlar depremin 6. gününde kitap basmışlar. Bunlar, ölümlerden ve acılardan beslenen akbabalar olarak geçecek edebiyat tarihine. Çok yazık.

Elbette bu topraklarda yaşanan acıların kaydı tutulacak ve ileride edebiyatta bir insanlık dramı olarak yerini alacaktır.

Geçmiş olsun Türkiye, selam olsun dayanışmaya… “

Uğur Pişmanlık

Aratos dergisi yayın yönetmeni

İletişim: 0 533 723 47 89